Blog

Website redesign en SEO

Website redesign en SEO

Je bent van plan jouw verouderde website een nieuwe look te geven, of misschien wilt je upgraden naar een nieuwere versie van uw CMS systeem. Hoogst waarschijnlijk zit je tot aan de oren in lettertypes, kleuren en afbeeldingen. Maar een zeer belangrijk onderdeel wordt nog wel over het hoofd gezien.. De SEO. (Search Engine Optimalisation)

Om er zeker van te zijn dat de website na een redesign of verhuizing zijn SEO positie behoud, moet er aan een aantal dingen gedacht worden. Specifiek: de url structuur en 301 redirects.

Het volgende advies is gericht aan web beheerders die reeds een website hebben en een redesign willen ondernemen. Niet voor beheerders die hun domein naam veranderen. De stappen die daarbij ondernomen dienen te worden is anders.

Wat is een site migratie?

Site migratie betekend simpelweg het overzetten van de oude site naar een nieuwe site. Wanneer men de tijd neemt op een duidelijke structuur te bedenken, en 301 redirects van te voren te plannen, is het overzetten van een site een stuk makkelijker:

– Oude pagina’s die in de nieuwe site niet bestaan worden automatisch doorgestuurd naar de bestaande pagina’s van de nieuwe site
– Links op andere sites naar oude pagina’s zorgen niet voor 404-errors
– De continuīteit van uw SEO blijft intact

De url structuur bedenken

Een site redesign is het perfecte moment om categorieën en menu structuren op de schop te nemen. Bekijk wat werkt en hou dat in de nieuwe site, wat niet werkt moet worden herdacht.

Het hele idee van een redesign en SEO is om de oude site te verbeteren, dus verwijder niet zomaar url’s die veel traffic of sales binnen brengen. Herbouw deze categorieën in de nieuwe site en bouw hierop verder.

301 redirects

Dus je hebt de gehele site structuur uitgedacht en alle keywords staan perfect voor de redesign. Nu moet de wereld nog weten waar de nieuwe links staan. Of waar de oude heen horen te verwijzen. En dit doen we met ‘301 redirects’.

Wat zijn 301 redirects?

Als je verhuisd, en je wilt dat het postkantoor de post doorstuurt naar je nieuwe adres, vul je een formulier uit dat er ongeveer zo uit ziet:

Oude postcode -> nieuwe postcode

Hetzelfde moet gebeuren wanneer een site verhuisd. En dat heet een 301 redirect. Als een webpagina van url veranderd, vertel je tegen het postkantoor (de server) dat de site verhuist is en dat er iets ‘redirected’ moet worden:

Oude URL -> 301 redirect -> Nieuwe URL

Wanneer is een 301 redirect nodig?

– Als een oude pagina volledig verdwijnt – redirect deze pagina naar je home pagina
– Als een pagina van URL verandert – redirect het oude URL naar het nieuwe

Wanneer is een 301 redirect niet nodig?

– Als een URL hetzelfde blijft in de nieuwe site
– Als een nieuwe pagina gecreëerd is in de nieuwe site die in de oude nog niet bestond

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor uw onderneming? Vraag offerte aan